logo

Sorry, no posts matched your criteria.

Copyright EMA STUDIO 2016. All rights reserved. | Design by Grupad.pl
EMA STUDIO | Budynek wielorodzinny w Rembertowie
1168
single,single-portfolio_page,postid-1168,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Budynek wielorodzinny w Rembertowie

a

Faza: projekt konkursowy, 2019 r.
Zespół autorski: Antoni Surowiak, Mateusz Gierszon, Ewelina Siestrzewitowska, Karolina Marciniak, Aleksandra Warowna

standard energetyczny: energooszczędny

dodatkowe:  retencja wody, zapewnienie możliwości łączenia mieszkań, panele słoneczne

  1. KONCEPCJA URBANISTYCZNA

PROBLEMY:

– Brak przestrzeni publicznej w okolicy

– Brak terenów rekreacyjnych w okolicy

– Sąsiedztwo trasy kolejowej i samochodowej powodujące hałas

– Brak ciągłej pierzei

SZANSE:

– Podziemne przejście pod torami skupia ruch pieszy przy planowanej inwestycji

– Sąsiedztwo lokalnego centrum handlowego

Koncepcja zagospodarowania projektowanej inwestycji zakłada odpowiedź na powyższe problemy i szanse. Budynek otrzymał taką formę i zlokalizowany został w tatki sposób by:

– wytworzyć mały plac miejski

– wytworzyć ciche podwórko służące zabawie i rekreacji

– zapewnić komfort akustyczny mieszkańcom

Bliskość wyjścia z podziemnego przejścia pod torami skupia w tym miejscu ruch pieszy (na trasie łączącej Akademię Sztuki Wojennej i Kościół Parafii Matki Boskiej Zwycięskiej i obie części Rembertowa), w związku z czym zasadnym jest projektowanie lokali usługowych wzdłuż ul. Republikańskiej i Cyrulików oraz niewielkiego placu publicznego na ich skrzyżowaniu. Dzięki odgięciu południowej części bryły wytworzona została pierzeja tego placu.

Projektowana forma jednocześnie tworzy podwórko rekreacyjne na tyłach budynku i wymyka je od hałasu ul. Cyrulików i trasy kolejowej.

Budynek zlokalizowany został na działce w taki sposób i otrzymał odgiętą by zapewnić jak największy komfort akustyczny mieszkańcom, tzn. budynek zlokalizowany został ścianą szczytową względem źródła hałasu a jego wielokątna bryła za zadanie ma rozbijać fale dźwiękowe a jednocześnie bryła zapewnia wykorzystanie południowego słońca.

Jednocześnie bryła części mieszkalnej została cofnięta względem bryły mieszczącej garaż i usługi by oddalić tą część od źródła hałasu.

Przed budynkiem zaprojekowane zostały nasadzenia drzew z zachowaniem części drzew istniejących wydzielających zarówno budynek jak i plac (także za pomocą nasypów ziemnych) od źródeł hałasu

OBSŁUGA KOMUNIKACYJNA 

Projektuje się dwa zjazdy na działkę:

– z ul. Cyrulików obsługujące parking na 4 miejsca postojowe przeznaczone do obsługi lokali usługowych (wjazd a głównej ulicy), oraz garaż naziemny na 17 miejsc

– z ul. Republikańskiej obsługujące parking na 7 miejsc postojowych i 3 miejsca przeznaczone dla osób niepełnosprawnych ruchowo przeznaczony dla mieszkańców.

W związku z tym projektuje się 14 miejsc postojowych na zewnątrz i 17 w garażu nadziemnym, co spełnia zapisy regulaminu konkursowego i MPZP:

– 4 miejsca postojowe obsługujące lokale użytkowe

– 24 miejsca postojowe dla mieszkańców (1 miejsce postojowe dla 1 mieszkania)

– 3 miejsca postojowe ogólne (10% z ogólnej liczby miejsc postojowych)

W obrębie terenu inwestycji zaprojektowano także 33 miejsca postojowe dla rowerów, spełnia zapisy regulaminu konkursowego i MPZP:

– 1 miejsca obsługujące lokale użytkowe

– 24 miejsca dla mieszkańców (1 miejsce dla 1 mieszkania)

– 3 miejsca ogólne (10% z ogólnej liczby miejsc postojowych)

SPEŁNIENIE ZAPISÓW MPZP I WYTYCZNYCH KONKURSOWYCH:

Ilość mieszkań: 24 (min. 24), w tym:

– o powierzchni od 25 do 30 m2 – 6

– o powierzchni od 30- do 40 m2 – 12

– powierzchni od 40- do 50 m2 – 6

Część usługowa: 111,74 m2 (ok.100m2)

Ilość miejsc postojowych: 31 (min. 24 dla mieszkańców, 4 obsługujące lok. użytkowe, 3 ogólne (10% wszystkich)

Ilość miejsc dla rowerów: 33 (min. 24 dla mieszkańców, 1 obsługujące lok. użytkowe, 3 ogólne (10% wszystkich)

Powierzchnia biologicznie czynna: 514m2 = 28,4% pow. działki (min. 20%)

Powierzchnia zabudowy: 639,15m2 = 35,3% pow. działki (maks. 70%)

Wysokość: 11,98m (maks. 12 m)

Intensywność zabudowy: 1,03 (maks. 2,0)

Geometria dachu: dach płaski (dopuszczalny dach płaski lub pochyły o kącie nachylenia głównych połaci dachowych 25st. – 45st.)

  1. KONCEPCJA ARCHITEKTONICZNA

UKŁAD BUDYNKU I KOMUNIKACJA WEWNĘTRZNA

Projektowany budynek posiada układ korytarzowy z jedną klatką schodową. Wejście do budynku znajduje się od strony wschodniej. Wiatrołap wejściowy obsługuje wejście, wyjście na podwórko i wejście do garażu oraz windy a także pomieszczenia techniczne i wózkownię, jest wydzielony od otwartej klatki schodowej. Taki układ wiatrołapu ułatwia komunikację, nadzór nad wejściem i zmniejsza liczbę drzwi do pokonania przez mieszkańców.

Klatka schodowa z windą umieszczona jest w północnej części budynku.

Mieszkania zlokalizowane są po obu stronach korytarza

Na dachu garażu zlokalizowane tarasy mieszkań kondygnacji +1 oraz ogólnodostępny dla mieszkańców taras dostępny za pomocą schodów zewnętrznych

Wszystkie mieszkania, poza tymi, które posiadają taras, posiadają balkony

Lokale użytkowe przy ul. Cyrulików, wysokość 3,00m netto, lokale przy ul. Republikańskiej 2,55m netto, zaopatrzone w wentylację nawiewno-wywiewną. Lokale mieszkalne wysokości 2,55m netto.

KONSTRUKCJA BUDYNKU

Konstrukcja budynku żelbetowo-cermiczna słupowo-ścianowa

– garaż: konstrukcja słupowo-ścianowa żelbetowej

– piętra: konstrukcja słupowo-ścianowa żelbetowo-cermiczna, układ poprzeczny

– fundamenty: ławy i stopy fundamentowe żelbetowe

ROZWIĄZANIA ZWIĘKSZAJĄCE KOMFORT AKUSTYCZNY

Lokalizacja budynku na działce i bryła obiektu na celu ma zapewnienie komfortu akustycznego mieszkańców:

– lokalizacja budynku ścianą szczytową względem źródła hałasu

– wielokątna bryła zapełniająca rozbicie fal dźwiękowych oraz cień akustyczny dla zachodniej części elewacji

– układ wykuszy i balkonów zapewniający rozbijanie fal dźwiękowych oraz odwrócenie głównych okien mieszkań od źródła hałasu

– cofnięcie części mieszkalnej i wysunięcie części garażowej i usługowej zapewniające rozbicie fal dźwiękowych oraz cień akustyczny dla południowej części elewacji

– zastosowanie miękkich i porowatych pokryć tarasu nad garażem i usługami w celu pochłaniania dźwięku odbitego od elewacji

– pełne barierki balkonów zapewniające cień akustyczny drzwiom balkonowym

ROZWIĄZANIA ENERGOOSZCZĘDNE

– Energooszczędne rozwiązania budowlane: izolacja termiczna ścian gr. 20cm, stropów gr. 25cm, eliminacja mostków termicznych nad garażem, na attykach na ławach fundamentowych, montaż okien w grubości ocieplenia.

– Odcięcie termiczne pomieszczeń mieszkań i usługowych od części garażowej i izolacja termiczna garażu

– Zastosowanie dachów zielonych nad lokalem usługowym

– Zastosowanie paneli słonecznych z wymiennikiem do wstępnego podgrzania wody C.O.

– Prosty układ konstrukcyjny pięter zapewnia redukcję użycia betonu

– Nadproża wmurowane w ściany międzylokalowe umożliwiają w przyszłości łączenie mieszkań.

– Wykonanie studni retencyjnych na kanalizacji sanitarnej, umożliwiających wykorzystanie wody deszczowej do utrzymania zieleni na działce

– Zastosowanie na miejscach postojowych materiałów materiałów półprzepuszczalnych jako nawierzchnia w formie przerośniętego bruku/ekokrat

– Wykonanie układu retencyjno-rozsączającego

ROZWIĄZANIA INSTALACYJNE

Centralne ogrzewanie: lokalna kotłowania gazowa z panelami słonecznymi z wymiennikiem do wstępnego podgrzania wody C.O.

Kanalizacja sanitarna

Kanalizacja wody ciepłej i zimnej

Kanalizacja deszczowa prowadzona wewnątrz budynku, do instalacji retencyjno-rozsączającej

Instalacja gazowa do zasilania kotłowni C.O.

Wentylacja grawitacyjna/hybrydowa w lokalach mieszkalnych: w łazienkach i kuchniach, w kuchniach dodatkowe          piony do podłączenia okapu

Wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiewna w lokalach usługowych

Instalacja elektryczna, odgromowa i oświetlenia

Instalacja teletechniczna, TV-SAT, domofonowa, sieci strukturalnej

DOSTOSOWANIE BUDYNKU DLA OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH

– W obrębie projektowanej inwestycji planuje się lokalizację 3 miejsc postojowych przystosowanych dla osób niepełnosprawnych

– Winda zlokalizowana w wiatrołapie obsługuje cały budynek

– Ze względu na to, że ściany konstrukcyjne są ścianami międzylokalowymi, istnieje możliwość dostosowania poszczególnych lokali do potrzeb osób niepełnosprawnych.