logo

Sorry, no posts matched your criteria.

Copyright EMA STUDIO 2016. All rights reserved. | Design by Grupad.pl
EMA STUDIO | Centrum edukacji ekologicznej UMCS
981
single,single-portfolio_page,postid-981,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Centrum Edukacji ekologicznej UMCS w Ogrodzie Botanicznym w Lublinie

a

Faza: projekt koncepcyjny, budowlany i wykonawczy, 2017 r.

Planowana budowa: przełom 2018/2019

Zespół autorski: Ewelina Siestrzewitowska, Mateusz Gierszon

.

standard energetyczny: zgodny z WT

dodatkowe: wykorzystanie naturalnych materiałów jak drewno i glina

Prezentowany projekt dotyczy przebudowy i rozbudowy budynku administracyjnego Uniwersytetu Marii Curie Skłodowskiej o część przeznaczoną na cele edukacji ekologicznej. Obiekt znajduje się na terenie Ogrodu Botanicznego w Lublinie.

Nowy budynek zawierać będzie część wykładowo-laboratoryjną, zaplecze socjalne dla pracowników oraz część magazynową przeznaczoną do przechowywania roślin Ogrodu Botanicznego w okresie zimowym.

Nowa część budynku bezpośrednio sąsiaduje z niskim (o wys. 4 m) budynkiem istniejącym, czego konsekwencją była decyzja o stworzeniu prostej bryły z płaskim dachem. Zaprojektowano duże przeszklenia z widokiem na zieleń od strony ogrodu botanicznego i częściowe od strony wejściowej. Drewniane „żyletki” i pergola wejściowa mają funkcję zacieniającą.

Hol wejściowy został zaprojektowany w części istniejącej budynku. W holu przewidziana jest ściana wykonana z bloczków z gliny lekkiej, a w salach edukacyjnych i przedsionku -ściany obrośnięte zielenią, jako elementy promocji budownictwa zrównoważonego ale też elementy utrzymujące odpowiedni poziom wilgoci w budynku.