logo

Sorry, no posts matched your criteria.

Copyright EMA STUDIO 2016. All rights reserved. | Design by Grupad.pl
EMA STUDIO | Klaster Innowacji Społeczno-Gospodarczych w Krakowie – II nagroda w konkursie SARP
890
single,single-portfolio_page,postid-890,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Klaster Innowacji Społeczno-Gospodarczych w Krakowie

a

II NAGRODA W KONKURSIE ARCHITEKTONICZNYM SARP, 2017 r.

(I nagrody nie przyznano)

Zespół autorski: ARCHIGREST + EMA STUDIO
Maciej Kaufman, Marcin Maraszek, Ewelina Siestrzewitowska

.

standard energetyczny: zgodny z WT

dodatkowe: przebudowa i rozbudowa istniejącej zabudowy

Główne założenia projektu:

1. Stworzenie przestrzeni miejskiej (a nie pojedynczego budynku), która będzie integrować użytkowników Klastra a także pełnić funkcję lokalnej platformy aktywności dla sąsiednich mieszkańców / pracowników / studentów w rewitalizowanej dzielnicy;
2. Stworzenie przestrzeni otwartych, współdzielonych,integrujących przestrzenie wewnętrzne z zewnętrznymi, wnętrza budynków z przestrzenią publiczną, użytkowników Klastra z użytkownikami sąsiednich terenów
3. Recycling przestrzeni – przestrzenie modyfikowalne, dające swobodę rearanżacji i dowolność sposobów użytkowania w zależności od zmieniających się potrzeb miejsca – urbanistyka jak i wnętrza budynków – ze szczególnym naciskiem na budynek A
4. Ukształtowanie estetyczne architektury w sposób podkreślający tożsamość miejsca i postindustrialny charakter budynków

.
Celem przedstawionej propozycji projektowej jest stworzenie ogólnodostępnej, współdzielonej przestrzeni publicznej, jako platformy aktywności użytkowników projektowanych budynków klastra, a także studentów,mieszkańców i pracowników pobliskich terenów.
Podstawową decyzją projektową wynikającą z powyższych założeń było więc stworzenie otwartej przestrzeni publicznej – Strefy Integracji pomiędzy budynkami oraz ukształtowanie urbanistyki w sposób umożliwiający jak najbardziej różnorodne jej wykorzystanie przez wiele grup użytkowników. Zaś samego Klastra jako kampusu – tj. zespołu budynków.
Teren kampusu pozostaje nieogrodzony i dostępny z wielu stron. Otwarcia pomiędzy budynkami zachęcają do wejścia z ulicy, terenu osiedla mieszkaniowego czy uczelni. Główne wejście na teren zostaje jednak przebite przez parter budynku A: od głównej ulicy stanowiącej w tej chwili nieprzyjazny korytarz komunikacyjny. W ten sposób odblokowuje się wgląd do wnętrza kwartału i otwiera go na główne ciągi komunikacji publicznej.
Utraconą kubaturę odzyskujemy w postaci parterowych pawilonów uzupełniających zabudowę i balansujących kompozycję urbanistyczną kampusu.
W uwagi na pewnego rodzaju “tymczasowość” przestrzeni, wynikające z założeń konkursu i założenie aktywnego uczestnictwa użytkowników w jej kreowaniu, zaproponowano układ urbanistyczny “otwierający” budynki na place kampusu. Projektowane pawilony usługowe i warsztatowe, zawierające funkcje dostępne bezpośrednio z placu, tworzą jednocześnie ściany wnętrz urbanistycznych.

.

Strefa Integracji – Forum

Sercem założenia jest Strefa Integracji – Forum, przestrzeń wytworzona pomiędzy budynkami, łącząca funkcjonalnie wszystkie strefy Klastra. Jest to główna przestrzeń komunikacji kampusu, główną strefą relaksu jego użytkowników oraz miejscem przeznaczonym na organizację różnorakich imprez, wystaw czy koncertów.
Przestrzeń publiczna kampusu została podzielona na dwie części – plac niższy (Pasaż) i plac wyższy (Forum).Forum jest centralnym, otwartym, demokratycznym placem oferującym dostęp do wszystkich różnorodnych funkcji i usług zespołu. Pasaż – to przestrzeń przenikania się Stref Integracji i Kreacji – obniżona część terenu, dostępna zarówno z Forum jak i z wnętrz budynków, służy pracy i kreacji a także okazjonalnie:służyć produkcji, warsztatom, wystawom, wypoczynkowi, a w razie potrzeb może pełnić funkcję otwartego holu konferencyjno-ekspozycyjnego.

.

Rdzeń

  • Istniejąca konstrukcja budynku daje możliwość stworzenia przestrzeni modyfikowalnej, wielofunkcyjnej, o dużych możliwościach rearanżacji, odpowiadającej na współczesne zapotrzebowania i charakter pracy. Substancja budynku dzieli się więc na elementy trwałe – główny Rdzeń budynku (ok. 20% powierzchni użytkowej) oraz pozostałą modyfikowalną wolną przestrzeń biurową (pozostałe 80%). Rdzeń, przechodzący przez Budynek A po przekątnej z zachodu na wschód i z góry na dół, jest przestrzenią łączącą wszystkie Strefy Klastra, pozwalającą na swobodny przepływ ludzi między nimi, stymulującą przypadkowe spotkania i wymianę myśli. Zawiera w sobie wszystkie elementy programu znajdujące się na marginesie typowej pracy biurowej, które jednak odgrywają w niej coraz większą rolę, takie jak:
  • Tymczasowe, incydentalne miejsca pracy typu “touchdown”,
  • Co-working,
  • Stanowiska pracy nieformalnej,
  • Miejsca regeneracji sił i relaksu,
  • Miejsca do jedzenia i automaty z napojami i przekąskami.

Rdzeń jest dosłowną odpowiedzią na postulat naruszenia hierarchii typowego biurowca z “najlepszymi” przestrzeniami najmu na górnych kondygnacjach i “gorszymi” na dolnych. Może być także rozpatrywany jako swoiste odwrócenie typowego traktu biurowego z doświetlonymi przestrzeniami pracy po obwodzie i ciemnymi pomieszczeniami pomocniczymi w wewnętrznym trakcie budynku.

.

Środowisko pracy

Współczesna przestrzeń biurowa musi być niezwykle elastyczna. Jest to wynikiem szeregu zjawisk występujących na rynku powierzchni biurowych:

  • krótkie kontrakty najmu przestrzeni biurowej: 3-5 lat,
  • rozwój i zmiany technologii mobilnych, oderwanie pracy od miejsca,
  • presja rynku producentów mebli biurowych i wyposażenia; stymulowanie mód i trendów;
  • nadążanie za strategią marketingową firmy (biuro jak ważny element PR-u, np. Google Campus);
  • rozwój co-workingu wynikający z rozwoju mikro-przedsiębiorczości, grantowego/efemerycznego charakteru wielu przedsięwzięć, mody.

Wolny plan i modularność konstrukcji hal Klastra pozwala pozytywnie odpowiedzieć na tak postawione wymagania. Wychodząc od standardowego modułu istniejącej siatki konstrukcyjnej, można wypracować katalog, “Matrycę”, przykładowych aranżacji powierzchni biurowych. Matryca ujmuje całe spektrum współczesnej pracy biurowej: od formalnej do nieformalnej oraz od indywidualnej do kolektywnej. Pozwala w łatwy sposób zaaranżować różnorodne i stymulujące środowisko pracy.