logo

Sorry, no posts matched your criteria.

Copyright EMA STUDIO 2016. All rights reserved. | Design by Grupad.pl
EMA STUDIO | Nowy Urząd Miasta w Gorzowie Wielkopolskim
371
single,single-portfolio_page,postid-371,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Nowy Urząd Miasta w Gorzowie Wielkopolskim

a

Faza: projekt konkursowy, 2015 r.
Zespół autorski: Mateusz Gierszon, Ewelina Siestrzewitowska, Antoni Surowiak, Kamila Szpakowicz

 

standard energetyczny: energooszczędny
dodatkowe: remont i przebudowa budynków zabytkowych

BRYŁA
Ukształtowanie bryły budynku U3 jest wynika z potrzeby odtworzenia i porządkowania się śródmiejskiej tkance zabudowy. W związku z tym bryła budynku posiada taką samą wysokość jak kalenica „starego ratusza”, a wysokość okapu budynku od ul. Sikorskiego nawiązuje do wysokości attyk w obecnym budynku urzędu miasta. Także kąt połaci dachowej powtarza połacie dachowe obu budynków. Zabiegiem nawiązującym do tradycyjnego śródmieścia jest także podniesienie narożnika u zbiegu ul. Herberta i ul. Sikorskiego, co pozwala „odsłonić” zaprojektowany wzdłuż ul. Sikorskiego lokal usługowy oraz wejścia do restauracji znajdującej się w suterenie budynku U2. Nowa bryła budynku styka się bezpośrednio z budynkiem U2, tworząc kontynuację pierzei i zabudowując pozbawioną okien ścianę szczytową istniejącego budynku. Jednak pomiędzy budynkiem U3 a „starym ratuszem” ukształtowana została szczelina, w której zaprojektowany został hol wejściowy. Taki zabieg na celu ma zarówno podkreślenie nowego wejścia, jak i wyeksponowanie dynamicznej bryły i ściany
szczytowej budynku U1.

.
ELEWACJA
Forma elewacji budynku jest wypadkową kilku czynników. W związku z potrzebą operowania zestawem elementów architektoniczno-budowlanych związanych z tradycyjną śródmiejską zabudową, budynek U3 zaprojektowany został w taki sposób, by tworzyć pełną bryłę ze ścianami otworowymi. Powiązany z tym jest także dobór materiału elewacyjnego – trawertynu, nawiązujący do kolorystyki pobliskich budynków. Jedynie opisywany już hol wejściowy zbudowany jest z przeszklonych ścian strukturalnych opartych na szklanych słupach i belkach.
Wybór ściany otworowej ma związek także z orientacją budynku U3. Północna, wschodnia i zachodnia ekspozycja, przy zastosowaniu większej ilości przeszkleń, w okresie zimowym groziłaby większymi stratami energii cieplnej niż zyskami od słońca a w okresie letnim – przegrzewaniem budynku. Wreszcie zastosowanie tego rodzaju elewacji pozwala na nawiązanie kompozycyjne do elewacji sąsiednich budynków. Gzymsy w elewacji budynku U3 nawiązują do poziomów w budynku U2, a sam moduł elewacyjny jest przeniesieniem modułu trójdzielnego okna z budynku istniejącego urzędu. Poszczególne tercje tego modułu zostały odchylone od powierzchni elewacji, by po zrzutowaniu ich krawędzi na powierzchnie elewacji wyznaczyć zakres okien i elewacyjnych „żyletek”. Dzięki postępującemu odchylaniu kolejnych tercji elewacja budynku zdaje się falować, zmniejszając ciężar jednorodnej bryły i zmieniając charakter w zależności od punktu obserwacyjnego. Kierunek odchylania „żyletek” ma znaczenie dla ochrony przed przegrzewaniem budynku, ale jednocześnie sprawia, że budynek oglądany wzdłuż ul. Sikorskiego od strony istniejącego urzędu i wzdłuż ul. Herberta od strony „starego ratusza” ma bardzo spokojny wyraz i stanowi tło dla historycznych obiektów. Ten sam budynek oglądany ze skrzyżowania ulic przedstawia się dużo bardziej dynamicznie zarówno ze względu na „poderwaną” bryłę narożnika, jak i ze względu na ułożenie „żyletek” „pod włos”.

.
FUNCJA
Całość założenia kwartału Urzędu Miasta Gorzowa podzielona jest na kilka zespołów funkcjonalno-przestrzennych. „Sercem” nowego układu funkcjonalnego jest przeszklony dziedziniec pomiędzy budynkami U1, U2 i U3. Tam znajduje się zaprojektowana na trzech poziomach sala obsługi. Do sali obsługi dostać się można od strony ul. Sikorskiego przez budynek U2 – więc wejściowa klatka schodowa i hol tego budynku nie tracą na znaczeniu w związku z przebudową kwartału, od strony Herberta – poprzez hol w budynku U3 i od strony ul. Obotryckiej – poprzez klatkę schodową „starego ratusza”. Sama sala obsługi i związane z nią funkcje ułożone są w taki sposób, by łączyć funkcjonalnie salę obsługi z holem budynku U2 i U3 i niektórymi funkcjami w budynku U1. Dzięki temu i odpowiedniemu rozłożeniu schodów we wnętrzu sali obsługi pokonywanie różnic wysokości pomiędzy wejściem od ul. Herberta czy ul. Obotryckiej a „wysokim parterem” (pierwszym piętrem) w budynku istniejącego urzędu jest niezauważalne. Nie zmniejsza się tez znaczenie holu istniejącego urzędu. Takie podejście pozwala także zachować przestrzenne powiązanie pomiędzy salą obsługi a strefą sal konferencyjnych/plenarnych. Zespół sal konferencyjnych/plenarnych tworzy kompleks, możliwy do wymknięcia i wynajmowania po godzinach pracy urzędu z holem wejściowym od ul. Herberta. Na kompleks ten składają się dwie sale konferencyjne i sala wielofunkcyjna pomyślana jako zaplecze cateringowe dla konferencji na pierwszym i drugim piętrze, a także zaplecze szatniowe, sanitarne i magazynowe oraz restauracja znajdujące się na parterze. Dzięki takiemu zgrupowaniu funkcji budynek może „żyć” i zarabiać także po godzinach pracy urzędu. Jednocześnie projektowane Centrum Konferencyjne jest częścią kolejnego zespołu funkcjonalnego, na który składają się sale konferencyjne oraz salki spotkań radnych i rzeczników z obywatelami.

.
Budynki U2 i U3 posiadając piętra na tych samych poziomach są ze sobą bezpośrednio skomunikowane, co pozwala na lokowanie wydziałów UMG podzielonych piętrami, a nie budynkami i na łatwiejszą komunikację w ramach wydziału. Kolejnym wydzielonym zespołem jest „stary ratusz”, w którym znajdują się gabinety prezydenta, jego zastępców i sekretarza, dyrektora urzędu oraz wydział organizacyjny. Wydzielony zespół prezydencki ulokowany został w najbardziej wartościowym pod względem architektonicznym obiekcie, z własnym wejściem, widokiem na Odrę i niezwykłą salą konferencyjną. Ostatnim zespołem nowego kwartału UMG jest zespół Straży Miejskiej, która posiada swój własny budynek, bez wejścia na salę obsługi, ale skomunikowany z urzędem. W nowym kwartale UMG planowane są przestrzenie pod wynajem: restauracja w suterenie budynku U2 oraz pomieszczenia przy ul. Sikorskiego z dostępem także od strony holu budynku U3. Możliwy jest także wynajem budynku usługowego B1. Poszczególne funkcje rozlokowane zostały także pod względem dostępu do światła słonecznego, a głębokości traktów dobrane tak, by w odpowiedni sposób doświetlić pokoje.