logo

Sorry, no posts matched your criteria.

Copyright EMA STUDIO 2016. All rights reserved. | Design by Grupad.pl
EMA STUDIO | Wnętrza Domu Kultury Inspiro
595
single,single-portfolio_page,postid-595,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Wnętrza Domu Kultury Inspiro

a

Faza: projekt konkursowy, 2009 r.
Zespół autorski: Mateusz Gierszon, Natalia Wróbel

 

dodatkowe: znaczne wykorzystanie materiałów naturalnych, ściany w technologii staw-bale

„Nie ma żadnej, innej realności od rzeczywistości procesu”. A więc dobrze! Zgadzamy się na taki opis świata, który nas otacza. Przyjmujemy więc te słowa za punkt wyjścia dla naszego projektu aranżacji wnętrz domu kultury Inspiro. Zgadzamy się z tymi słowami w odniesieniu do międzyludzkich relacji ale i – tak bardzo jak tylko możemy, by zachować funkcjonalność i poczucie bezpieczeństwa – do przestrzeni międzyludzkich. Zwłaszcza kiedy mówimy o małych ludziach, takich, którzy szybko wyrastają nie tylko ze spodni i butów ale i miejsc, które są za małe, albo za nudne, albo za mało dorosłe…

.

Chcemy by aranżacja domu kultury była kolejnym elementem procesu zapoczątkowanego przez partycypacyjny charakter konkursu, chcemy by „domownicy” uczestniczyli w remoncie domu w zakresie umożliwiającym zrobienie czegoś imponującego, ważnego dla odbioru przestrzeni i dającego dużo zabawy (i wiedzy, naturalnie). Chcemy urządzić budynek tak, by później łatwo było rysować po ścianach, zawieszać obrazki, przestawiać meble i ściany, wykorzystywać jedną rzecz na wiele sposobów, budować i burzyć, nie bać się, upiększać dom. Chcemy by dom kultury, nie tylko dzięki ludziom ale i rzeczom był rzeczywistym domem, a nie ma do tego innej drogi niż realność procesu.

.

Proponujemy więc wielofunkcyjny budynek, który posiada:

  • hol z szatnią korytarzem
  • biuro
  • salę teatralną która dzieli się na 3 pomieszczenia: dwie sale zajęciowe i plac zabaw przy +scenie a także klub młodzieżowy utworzony dzięki zastosowaniu przesuwnych szaf
  • salę „naukowa” z kuchnią
  • salę zajęciowa dla najmniejszych
  • a także całe mnóstwo szafek, skrytek i magazynków

.

Podział funkcjonalny sal dostosowany jest do ilości naturalnego światła, jakie możemy zapewnić w pomieszczeniu (w salach oddalonych od okien proponujemy zastosowanie świetlików rurowych), przyjętego schematu komunikacji i możliwość elastycznej adaptacji pomieszczeń. Układ pomieszczeń jest elastyczny, kawałek podłogi może służyć na wiele sposobów.

Ta możliwość zmiany jest dla nas ważna, równie ważna jest możliwość zostawienie śladu, przez dzieci i dorosłych. Bo to ich dom. Proponujemy stworzenie ściany wykonanej w technice straw-bale (kostki słomy wypełniające drewniany szkielet) otynkowanej gliną, w czym uczestniczyć mogą rodzice i dzieci. Miękka słoma i chropowata glina poprawia komfort akustyczny w dużej sali a możliwość doklejania, przemodelowania gliny już po wykonaniu tynku otwiera możliwości prowadzenia zajęć rzeźbiarskich i tworzenia płaskorzeźb. Tynk gliniany, który poprawia mikroklimat wnętrza proponujemy także w holu i kawiarni. W holu proponujemy zastosowanie witraży,które mogą być wykonane w ramach zajęć a w wielu miejscach domu kultury proponujemy możliwość rysowaniach po ścianie, przyklejania, zawieszania zdjęć i rysunków. Te ważne gesty – jak „budowa” ściany czy te mniejsze jak rysunki, przestawnie ścianek, i tworzenie witraży pomóc mają w oswojeniu przestrzeni, w zadomowieniu się. Chcemy stworzyć ramy, spełniające normy prawne i zasady dobrego projektowania, ramy ergonomii i zasad współistnienia rożnych funkcji, w obrębie których dzieci i dorośli dostosowują do siebie budynek, tworzą swoje światy.