logo

Sorry, no posts matched your criteria.

Copyright EMA STUDIO 2016. All rights reserved. | Design by Grupad.pl
EMA STUDIO | Zespół budynków Wydziału Politologii i Instytutu Psychologii UMCS w Lublinie
1032
single,single-portfolio_page,postid-1032,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Zespół budynków Wydziału Politologii i Instytutu Psychologii UMCS w Lublinie

Faza: projekt koncepcyjny, 2017 r.

Zespół autorski: Ewelina Siestrzewitowska, Mateusz Gierszon, Antoni Surowiak

a

Analiza urbanistyczna lubelskiej dzielnicy uniwersyteckiej wskazała na dużą zasadność potraktowania planowanej inwestycji jako dopełnienia założenia urbanistycznego całej dzielnicy oraz umożliwienia wykształcenia w przyszłości wzdłuż ulicy Głębokiej nowej części kampusu.

.
Jako rdzeń urbanistyczny założenia, warunkujący decyzje projektowe, uznano główną oś miasteczka uniwersyteckiego, rozpoczynającą się placem przy Centrum Spotkania Kultur i tworzoną przez ulicę Radziszewskiego oraz jej przedłużenie w kierunku ulicy Pagi.
Naturalną decyzją szanującą zastany układ było więc przedłużenie tej osi aż do Alei Kraśnickiej i wytworzenie wzdłuż niej dalszego ciągu przestrzeni publicznych kampusu. Kierunki zabudowy miasteczka uniwersyteckiego podkreślają znaczenie głównej osi założenia, a więc propozycją dla rozbudowy kampusu, jest kontynuowanie tej zasady.

.

Dwa budynki – Wydział Politologii i Instytut Psychologii – zostały zaprojektowane na bazie trójtraktu. Na każdej kondygnacji poza parterem trakt zewnętrzny zawiera sale edukacyjne, trakt wewnętrzny pokoje pracowników naukowych, a trakt środkowy pomieszczenia socjalne, toalety i pomieszczenia porządkowe. Taki układ funkcjonalny budynku wydaje się być najwygodniejszy pod kątem użytkowania, czytelny dla użytkowników oraz ekonomiczny pod względem wykorzystania fasady. Przestrzenie komunikacji zostały ograniczone do korytarzy, z miejscowymi poszerzeniami w miejscach, gdzie łączą się ze sobą. W poszerzonych przestrzeniach proponujemy zaaranżować miejsca do siedzenia, ewentualnie dodatkowe miejsca pracy dla studentów.
Z uwagi na decyzję o intensywnym wykorzystaniu przestrzeni budynków, korytarze nie są poprowadzone na przestrzał, ale dookoła wymknięte są pomieszczeniami. W związku z tym proponujemy doświetlić korytarze niewielkimi wycięciami w stropach, poprowadzonymi przez wszystkie kondygnacje i zakończonymi świetlikami dachowymi. Dziekanaty i pomieszczenia administracyjne zostały zlokalizowane na parterze, z dodatkowymi wejściami od ul. Głębokiej. Na parterze również znajdują się sale posiedzeń rad wydziału/instytutu oraz największe sale edukacyjne. Umotywowane jest to możliwością wykorzystania hallu przez studentów czekających na zajęcia w przypadku jednoczesnego wykorzystania większości sal i uniknięcia „tłoczenia” się studentów na korytarzach.